Aparate foto

luni, 11 iulie 2011

Colega mea de nota 10

   S-a terminat si cu Bacul, bine pentru unii, mai putin bine pentru altii. (Eu am avut 9.20 :D) Am tinut neaparat sa public pe blog un interviu cu o colega de clasa, si foarte buna prietena, Alina Hornet (absolventa a COLEGIUL NATIONAL GH.MUNTEANU MURGOCI DIN BRAILA :D :X) care a luat 10 pe linie ( romana, mate si info) si care ne-a aratat tuturor ca nu Ministerul este de vina, ci nepasarea elevilor, si, in unele cazuri ale profesorilor. Interviul ce urmeaza este o LECTIE atat pentru elevi, cat si pentru profesori, pentru ca, trebuie sa recunoastem ca in Romania nu toti cei care poseda o diploma de cadru didactic pot fi numiti PROFESORI.
  Interviul i-a fost luat Alinei de catre cei de la ziarul Obiectiv Vocea Brailei, insa cum nu a fost publicat in totalitate, ci doar decat cateva idei, am zis sa il public eu aici pentru toti cei care sunt dispusi sa ia in considerare cateva sfaturi.
INTERVIU

1. Te numeri printre cei 65 de elevi care au promovat bacalaureatul cu 10. Cat timp te-ai pregatit pentru examen?
 R:  O buna pregatire pentru examenul de bacalaureat incepe inca din primul an de liceu prin munca si perseverenta. Majoritatea bobocilor nu gandesc in perspectiva, considerand ca examenul de bacalaureat este un obiectiv mult prea indepartat pentru a fi luat in seama inca din clasa aIX-a. In ceea ce ma priveste, pot spune ca m-am straduit sa fiu constanta la materiile ce stiam ca, la un moment dat, se vor dovedi esentiale, si care, pana la urma, ma pasionau, incercand , in acelasi timp, sa nu le neglijez prea mult pe celelalte.

2. Rata mica de promovare din acest an a generat foarte multe discutii, unii fiind de parere ca profesorii sunt de vina, altii dand vina pe ministru, altii pe elevi sau pe camerele de luat vederi etc. Cum stau lucrurile din punctul tau de vedere?

 R:  Consider ca lipsa de responsabilitate a elevilor in cauza genereaza toate aceste discutii. Mi se pare total absurd si oarecum lipsit de simt moral sa acuzi prezenta camerelor de luat vederi in cadrul unui sistem ce se cere a fi de maxima corectitudine. Tot lipsa de responsabilitate ar justifica si incercarea continua a elevilor de a gasi vinovati, desigur altii in afara de ei insisi.

3. Cum ti s-au parut subiectele? Au fost grele, sau examenul putea fi luat cu un minimum de pregatire?
  R: Subiectele mi s-au parut  accesibile.La matematica, poate 2-3 subpuncte ar fi putut crea probleme, restul subiectelor putand fi rezolvate cu usurinta de catre un elev care a invatat formulele si nu a lucrat in cantitati uriase, dar care a fost constant in munca sa. Trebuie recunoscut faptul ca, in variantele propuse in anul 2009, au existat subiecte cu un grad mult mai ridicat de dificultate decat subiectul de anul acesta.La romana, din punctul meu de vedere, subiectul a fost formulat destul de clar si nu a fost nicidecum “o capcana”, dupa cum s-a zis.

4.Colegiul National "GH.M. MURGOCI" din Braila, colegiu la care inveti si tu, a avut o rata de promovare de 100%, existand chiar doua note de 10, in timp ce 44% dintre elevi au luat cel putin nota 9. Cum s-a reusit aceasta performanta?
  R: Rezultatele obtinute la examenul de bacalaureat arata atat munca venita din partea elevilor cat si din partea profesorilor.Trebuie neaparat sa mentionez ca pe parcursul acestor ani am avut parte de profesori deosebiti, pentru care profesia nu este o obligatie, ci o pasiune.
  La romana, materia a fost finalizata inca din luna martie, urmand ca in urmatoarele luni sa recapitulam materia predata in clasele IX-XI
  As dori sa vorbesc despre profesorul de matematica, intrucat dumnealui este cel ce mi-a schimbat intr-un mod ireversibil viitorul.Fiindu-mi profesor inca din clasa a-V-a, este cel ce mi-a starnit pasiunea pentru matematica si,mai tarziu, pentru stiintele exacte.Este cel ce a muncit continuu cu noi,asteptandu-ne cate o ora-doua, pana la terminarea cursurilor, pentru a face ore de matematica in plus(si sa nu isi imagineze cineva ca astfel obtinea venituri suplimentare). Ajunsesem sa facem in ultimele luni  pana la 8 ore de matematica pe saptamana, dintre care doar 4 erau incluse in orar.
  Imi amintesc amuzata de prima nota la matematica, cea din clasa a-V-a: 4.75, cat si de ura copilareasca fata de aceasta materie.Pe parcurs,insa, am inceput sa o indragesc, iar acum imi doresc sa ma indrept catre Facultatea de Matematica si Informatica, domeniul de licenta Informatica, din cadrul Universitatii din Bucuresti.

 5. Spre ce universitate te vei indrepta? Vei alege sa iti continui studiile in tara, sau vei
pleca in strainatate?
  R: Nu m-am indreptat catre o facultate din strainatate, intrucat am speranta ca pot face o cariera si in tara.