Aparate foto

marți, 9 octombrie 2012

Învingătorii nu renunță niciodată?

Pentru prima dată după mult timp renunț la o provocare, la o competiție mai exact. Nu știu dacă renunțarea la o luptă este neapărat o dovadă de lașitate. În cazul meu, cred că este mai degrabă vorba despre o dovadă de realism. Nu știu cât de mult contează în acest Univers faptul că astăzi renunț în mod oficial la competiția SuperBlog 2012. Pentru mine este important să anunț acest lucru, cred că așa se cuvine, cred că așa este demn să procedez.

În primul rând, nu mă regăsesc în acest tip de concurs, care se presupune că împletește talentul literar cu strategiile de marketing. Lucrez la o carte beletristică și sunt studentă la o facultate la care respir economie...și totuși, nu m-am regăsit sub niciun chip în acest concurs. În mintea mea, LITERATURA are scopul ei NOBIL, acela de a înălța sufletul în emisfere cu totul deosebite (ceea ce se mai cunoaște și sub numele de "catharsis"). Eu nu pot să mă folosesc de literatură pentru a promova pe nesimțite un brand. Nu pot. E ca și cum mi-aș trăda sora geamănă. Cu siguranță pot contribui la manipularea maselor în scopul sporirii consumului, folosindu-ma de o sumedie de alte metode...însă prin literatura, EU NU POT.

Să nu mai vorbim despre faptul că, pentru a promova ceva, trebuie să cred măcar un sfert în produsul/serviciul respectiv. Ori eu, cum aș putea face reclamă unei perechi de balerini de la Real, care costă nu mai puțin de 70 de lei, când chiar în urmă cu 2 săptămâni am achiziționat de la un "magazin 38" din Brăila 2 perechi superbi de balerini, la prețul de 19,9 lei. Sunt într-adevăr superbi, voi posta și o poză cu ei mai încolo...

În final, probabil că o parte dintre voi mă vor critica și mă vor sfătui să merg mai departe, pentru că este important să participi măcar. Din păcate, simpla participare conta pentru mine în urmă cu câțiva ani în urmă, când mă duceam la olimpiadele de matematică în gimnaziu. Deși știam că nu sunt atât de bună încât să mă calific prea departe sau să iau vreun premiu, îmi plăcea să particip. În ziua de azi, când facultatea, job-ul și hobby-urile abia îmi mai îngăduie să nu mănânc din picioare, sau să dorm măcar 7 ore pe zi, singura țintă în momentul în care mă înscriu într-un concurs este să câștig. Ori eu acum, nu mă simțeam pregătită să câștig.

În continuare, le urez mult succes celor rămași în concurs, dar în special Irinei Bartolomeu, o persoană cu totul deosebită și foarte talentată!

duminică, 7 octombrie 2012

Rafinament japonez condensat într-o piesă unică

Christian, persoana specială despre care am ales să scriu, este momentan angajat al uneia dintre cele mai mari case de producție de spoturi publicitare din România. Însă deși sună bine, salariul lui în această companie abia dacă depășește salariul mediu pe economie. Povestea aceasta destul de tristă debutează undeva în jurul anului 2008, înainte de începerea crizei economice. Pe vremea aceea, compania avea autoturisme proprii pe care angajații le foloseau pentru a se deplasa la filmări. În 2008, mașinile au fost vândute, iar cei care au avut posibilitatea să achiziționeze autoturisme proprii prin leasing au făcut acest lucru. Prietenul meu, Christian a fost unul dintre acei angajați care nu a putut, din motive financiare. Prin urmare, nu a mai putut participa nici la filmări (în special la cele dinafara localității), iar salariul lui a fost redus cu aproape două treimi. De atunci, deși a decis să rămână în continuare acolo pe un salariu aproape inexistent, trăiește cu speranța că într-o zi va putea achiziționa o mașină, și că lucrurile vor fi din nou așa cum erau în urmă cu mai bine de 4 ani.



De ce Toyota Avensis?


Probabil vă întrebați acum de ce consider că cea mai potrivită alegere pentru Christian ar fi Toyota Avensis, și nu orice altă mașină. De fapt, nu știu sigur dacă ar fi „cea mai buna alegere”, dar cu siguranță ar fi una dintre cele mai bune.

În primul rând, o mașină de asemenea calibru i-ar pune fără doar și poate în lumină valorile, deoarece ar putea redeveni asistent de producție și, în timp, chiar ar putea spera să ajungă producător. Folosindu-o pentru a participa la filmări, unui asistent de producție îi este absolut necesară o mașină care să îndeplinească anumite criterii: În primul rând, trebuie să fie o mașină spațioasă, deoarece de cele mai multe ori, este nevoie de transportul unei întregi echipe de persoane, dar și de transportul recuzitei pentru filmarea respectivă (obiecte de mobilier, haine etc.), iar marca Avensis nu este doar foarte spațioasă, ci și extrem de comfortabilă. Scaunul este ajustabil electric, iar multitudinea de dotări încorporate interiorului ergonomic, ca spre exemplu sistemul Cruise Control ( menit să controleze în mod automat viteza motorului) amplifică starea de siguranță și relaxare atunci când ne aflăm în interiorul mașinii. Comfortabilitatea nu este însă singura trăsătură notabilă. Datorită design-ului interior extrem de sofisticat, bazat pe finisaje perfecte și materiale de o înaltă calitate, călătoria cu o Toyota Avensis va fi o adevărată plăcere, chiar și atunci când se va face în interes strict profesional.

În cazul lui Christian, toate aceste trăsături cântăresc enorm în drumul spre a-l face remarcabil. Designul mașinii, atât cel interior cât și cel exterior fundamentat pe un model aerodonamic contopit cu prestanța farurilor și a liniilor clar conturare, este indispensabil în cazul unei mașini destinate producției de spoturi de televiziune, întrucât, de cele mai multe ori, este nevoie și de transportul regizorilor și operatorilor străini, ale căror pretenții sunt foarte ridicate. Nu poți transporta un regizor francez, spre exemplu, cu orice mașină.

Toyota Avensis reprezintă exact prototipul stilului japonez, clasic, original, fiind în același timp elegantă și practică. În plus, mașina este dotată cu un sistem multimedia avansat de tip „Touch and Go”, prin intermediul căruia putem accesa orice informație (hărți google, detalii legate de preț, meteo, opțiuni de trafic, posibilități de parcare și multe altele), prin simpla atingere a ecranului. De asemenea, în funcție de preferința fiecăruia, compania oferă o gamă largă de culori pentru marca Avensis.

În concluzie, o astfel de mașină este, fără doar și poate, menită să confere o aură legendară oricărui posesor. Mai mult decât atât, prin meticulozitatea și rafinamentul cu care a fost creată, noua Toyota Avensis se va face remarcată printre mii de mașini. Este mașina ideală pentru persoana specială la care m-am gândit.

                                                                                               [Advertorial scris pentru SuperBlog 2012]

luni, 1 octombrie 2012

Primele redistribuiri

1-6 octombrie, Intrarea Frumoasa (Piata Victoriei) 

sâmbătă, 29 septembrie 2012

Listă pentru cămin?

Am promis că voi reveni cu o postare despre lucrurile necesare la cămin. Din păcate, acesta nu este tocmai punctul meu forte, având în vedere că încă mă ajută mama cu bagajele și tot ea este cu listele :)...oricum, voi face și aici o mică listă (în caz că ați omis ceva, deși mă îndoiesc):

1. Haine desigur :D (pt vreme însorită, ploioasă etc): tricouri, blugi, hanorac, adidasi, pantofi, sandale, trening, rochite, fustite :)))))
2. Sampon, gel gus, periuta, pasta de dinti...chiar e nevoie sa va zic eu toate astea? :D
3. Fata de perne, perna, cearsaf, pilotă/pătură
4. Caiete, foi, pixuri, mape (desi acestea le puteti procura si din Buc)
5. Frigider + tv (aici e mai complicat un pic..va trebui sa intrati cumva in discutie si cu ceilalti colegi de camera, pentru a nu aduce mai multi frigider pentru ca nu este loc)
6. Modem (va fi nevoie sa va procurati impreuna cu colegii de camera modem pentru a va putea conecta toti la net in acelasi timp)
7. Orice altceva mai considerati voi important

Sincer nu cred că am venit cu ceva nou, dar dacă tot am vorbit de cămin...Baftă!

Voi reveni în curând cu date despre redistribuiri și cu alte posturi interesante (de exemplu ce job își poate alege un student la A.S.E.) dar și cu o mică ofertă de angajare ca freelancer pentru cei care stăpâniți foarte bine engleza. Pe curând și spor în noul an!

sâmbătă, 22 septembrie 2012

Pentru cine nu a prins loc la cămin

Am promis că voi reveni cu câteva sfaturi pentru cei care nu au prins loc la niciun cămin al ASE-ului. În primul rând, nu vă panicați pentru că nu este niciun capăt de lume. Voi încerca să fiu cât mai practică și mai succintă.

În primul rând, trebuie să vă căutați un loc în care să stați în luna octombrie. Asta pentru că, chiar dacă veți prinde loc la redistribuiri, vă veți putea caza abia de la începutul lunii noiembrie. Redistribuirile se fac în 2 rânduri în luna octombrie (sau cel puțin așa a fost anul trecut). În această privință voi posta pe blog perioadele în care puteți face cereri imediat ce voi afla și eu.

În continuare, voi scrie câte ceva despre aceste cereri de redistribuire pentru cei care nu sunteți familiarizați cu acest subiect:
  • se pot face atât de studenții care nu au prins deloc cămin, cât și de cei care au prins dar își doresc un loc mai bun (desigur, asta nu înseamna neapărat că vor și prinde un loc mai bun)
  • se pot face cereri de redistribuire, sau mai exact de transferuri dintr-o cameră în alta, sau dintr-un cămin în altul, în cazul în care au acelasi grad de comfort (spre exemplu din Belvedere A3 in Belvedere A4, ambele aparținând de complexul Belvedere Vechi). Aceste tipuri de transferuri se fac în general în funcție de prietenii și preferințe, și sunt mult mai susceptibile a avea loc decât un transfer dintr-un cămin cu grad de comfort mai mic în altul cu grad de comfort mai mare
  • dacă ați prins deja loc la cămin, NU vă veți pierde locul inițial în momentul în care veți depune cererea de redistribuire..prin urmare dacă prindeți un loc mai bun vă mutați, dacă nu, rămâneți unde sunteți.
  • nu știu exact pe ce criterii se fac redistribuirile, dar acolo în cerere trebuie să completați din nou media de admitere (deci bănuiesc că în funcție de medie și de locurile rămase libere)
Cam atât despre aceste cereri. Dacă am omis ceva, voi reveni cu completări.

Acum, tot pentru cei care nu au prins loc și nu au unde să stea în luna octombrie...dacă nu aveți nicio cunoștință prin București sau în apropiere de București, ați putea folosi site-ul www.cautcoleg.ro Este un site pentru închirieri de garsoniere, camere în apartamente etc. În general este folosit de stundeții care caută colegi de cameră/garsonieră/apartament pentru a împărți banii de chirie. Dacă doriți sau nu să le spuneți că pentru moment închiriați doar pentru o luna, rămâne la latitudinea voastră. În tot cazul, eu nu vă recomand să faceți niciun contract deocamdată, pentru că dacă prindeți la redistribuiri, va fi o problemă cu încălcarea contractului de închiriere. În concluzie, puteți proceda în felul următor: ori sunteți onești și spuneți că e posibil să stați doar pentru o luna (dar în acest caz vă va fi mai greu să găsiți chirie)...ori NU :D.

Iar acum, o ultima OBSERVAȚIE pentru bobocii care urmează să se cazeze. În momentul cazării, va trebui să prezentați următoarele acte:

  1. Contractul de cazare la cămin (pe care îl puteți procura de la "Intrarea Frumoasă" ...este în zona Pieței Victoria. Coborâți la metrou la Victoria și întrebați cum puteți ajunge la "Intrarea Frumoasă"). Fără acest contract nu vă puteți caza. Așa că sfatul meu este să nu vă pierdeți vremea mergând mai întâi la cămin, pentru că nu vă vor caza nici în ruptul capului fără contract (cel puțin așa am pățit eu, care nu știam nimic despre acest contract...și a trebuit să facem câteva drumuri prin București până să mă pot caza :D...dar aceasta este cu siguranță altă poveste care nu vă privește)
  2. Copie după buletin
  3. Chitanța aferentă regiei de cămin pe luna octombrie - 135 RON. Această taxă o puteți achita la casieriile facultăților sau la un sediu BRD sau BCR, adică băncile care colaborează cu ASE-ul. Eu m-am cazat fără să prezint chitanța în ziua respectivă, pentru că era duminică, habar nu aveam unde este facultatea mea, și chiar dacă aș fi avut nu aș fi găsit pe nimeni la casierie duminica...cât despre BRD și BCR, nu știam la vremea aceea că le pot folosi pt a-mi plăti căminul. Așa că am plătit taxa luni, și tot luni am adus și chitanța. V-am povestit asta ca să nu vă speriați dacă nu veți avea asupra voastră această chitanță în ziua cazării. Însă CONTRACTUL DE CAZARE ESTE INDISPENSABIL!!!
Cam atât deocamdată, aștept întrebări și păreri de la voi. Voi reveni cu o altă postare cât mai curând posibil, întrucât mi s-au tot propus teme de discuție în ultimul timp. (spre exemplu ce lucruri să ne luăm la cămin...ar fi distractiv să scriu despre asta, întrucât eu de fiecare dată îmi uit câte ceva important :))...dar poate o să mă ajutați și voi cu potarea asta)
 

sâmbătă, 15 septembrie 2012

Voi participa la concursul SuperBlog 2012!

  După ce am aflat despre concursul SuperBlog, am decis sa îmi încerc şi eu şansa, mai ales că în ultimul timp am avut tot mai multe vizionări de pagină şi comentarii. Prin urmare, îmi voi pune la bătaie toate cunoştinţele şi abilităţie literare şi de marketing (pentru că de acest lucru este nevoie).

   Concursul va consta în rezolvarea unor teme propuse de clienţi de renume, şi se va întinde pe o durată de 2 luni, timp în care bloggerii înscrişi îşi vor putea dovedi aptitudinile. Printre sponsori se numără companii precum Real, Toyota, Delaco sau Editura Nemira, alături de alte nume sonore.

  Bloggerii interesaţi de acest concurs se pot înscrie sau pot afla mai multe informaţii accesând pagina oficiala www.super-blog.eu ! Eu una, abia aştept să mă implic într-o nouă activitate! :D Concursul se desfăşoară o singură dată pe an, aşa că nu e timp de pierdut, nici măcar de amânat! :)

miercuri, 29 august 2012

Prin vacanţă...

Am văzut că am avut foarte multe accesări de pagină în ultima lună, mai ales din partea studenţilor boboci care în perioada aceasta şi-au făcut cererile de cazare în cămine...plus commenturi şi întrebări, care nu pot decât să mă bucure. Sper că v-am ajutat măcar un pic, bobocilor!

Un LUCRU IMPORTANT pe care ţin să îl precizez, de care am uitat să vă spun în posturile şi comentariile precedente, este ca anul acesta căminele MOXA B şi MOXA C (cunoscute şi sub numele de MOXA VECHI), nu mai sunt date spre folosinţă, urmând a fi renovate ...sau dărâmate, nu ştiu sigur :D. Asta înseamnă, din păcate, mai puţine locuri la cămine, prin urmare şi mai puţine şanse la redistribuiri :(.

Cam atât pentru moment, mă duc acum să mă bucur de ce mi-a mai rămas din vacanţă. În rest, aştept să îmi spuneţi care pe la ce cămine aţi intrat.


duminică, 29 iulie 2012

Cine e Mircea Badea?

Astazi nu imi merg diacriticele, asa ca imi cer scuze daca din acest punct de vedere calitatea articolului va fi mai slaba. De asemenea, as fi vrut ca in loc de acest articol sa fac un nou episod al emisiunii "Ce ne intereseaza?", pe care de altfel l-am si filmat, insa din motive "tehnice" nu l-am putut definitiva.

Vreau sa ma opresc acum asupra unei figuri publice care a reusit in ultimul timp sa MANIPULEZE o masa considerabila de oameni, in special din randul TINERILOR. Este vorba despre Mircea Badea, prezentatorul emisiunii "In gura presei".

Tin neaparat sa mentionez faptul ca daca nu as fi avut cateva persoane apropiate si foarte apropiate pe care le-am vazut aproape hipnotizate de acest individ, probabil ca nu as fi spus nimic despre el. Mai mult decat atat, pana nu demult obisnuiam sa urmaresc si eu emisiunile lui si sa ii dau dreptate in multe privinte. Ceea ce trebuie sa inteleaga insa cei care il urmaresc, este faptul ca MB nu are intotdeauna dreptate. Nu trebuie privit ca pe un profet, nici ca pe omul care detine adevarul absolut.

Mircea Badea are cateva probleme grave, de la psihic pana la felul in care se comporta. Un avantaj al sau este faptul ca detine o inteligenta peversa as zice eu, prin care reuseste sa manipuleze. Cel mai rau este ca deja are o armata de oameni, care il urmaresc tot timpul si pe care, din ce am observat eu, este destul de greu sa ii convingi doar sa mai caute adevarul si in alte surse.

Cei care deja au creierul spalat de acest individ vor afirma cu convingere ca prin acest articol intentionez sa fac propaganda basista. Acelora vreau sa le aduc la cunostinta faptul ca eu nu castig nimic din acest blog, din postarile pe care le fac. Tot ce imi doresc este sa trezesc in constiinta oamenilor, dar in special a celor mai tineri, ca adevarul nu se gaseste niciodata intr-un singur loc. Eu nu cunosc adevarul, dar macar ma interesez din mai multe surse, caut singura, cercetez, apoi imi formez singura parerea mea. Asta ar trebui sa facem cu totii!

Despre Badea insa, chiar as putea afirma faptul ca face propaganda USL-ista...sau Voiculesciana si, indirect, USL-ista. Iar pentru cei care nu stiti, Antenele si intreg domeniul Intact Media este condus de Voiculescu. Voiculescu = rival de-al lui Basescu...deci de aici incolo puteti trage singuri concluziile. Pentru fiecare cuvant pe care il rosteste este PLATIT, deci am toate motivele din lume sa consider ca nu este altceva decat un propagandist ordinar, nici pe departe un revolutionar care lupta pentru bunastare, libertate si adevar, asa cum tot incearca sa para.

Este trist dar da, de aceea se duce tara de rapa. O sa va dau doua exemple care pot sa spun ca m-au lasat cel putin cu gura cascata.
Acum cateva zile, m-am intalnit cu o prietena foarte buna. Mai in gluma mai in serios, mi-a spus ca ea se duce sa voteze "DA", numai pentru ca asa spune Badea ca este bine. Cel mai trist este ca pe aceasta fata o duce capul foarte mult, este studenta la buget la una dintre cele mai grele facultati din Romania, are o minte sclipitoare as spune eu. Insa degeaba daca si-o lasa manipulata atat de grav.
In alta zi, acum o luna mai exact, am citit o postare a unei dudui pe un grup de pe facebook, intitulat "Romani contra portocalii." Postarea zicea asa: "Credeti-ma, stiu tot ce se intampla in politica..urmaresc obsesiv Mircea Badea". Am zis ca nu e real ceea ce citeam! Am mai citit inca o data, fara gluma! VOI INTELEGETI? Deci daca urmaresti "obsesiv" Mircea Badea, inseamna ca detii adevarul absolut, stii tot ce misca in tara..dar ce zic eu in tara, in lumea intreaga!!!!
Oameni buni...nu mai fiti atat de naivi, nu ma mai lasati manipulati in halul acesta si nu ii mai lasati pe altii sa va INDUCA adevarul lor. Priviti emisiunea lui Badea in continuare, si eu o voi privi cand voi avea timp...dar dupa aceea judecati singuri si formati-va o parere proprie!!! Iar pentru cei care vor sa aiba macar un minim de habar despre ce inseamna poltica actuala in Romania, ii sfatuiesc sa urmareasca pe B1 emisiuni precum "Sub semnul intrebarii" cu Robert Turcescu si "La Taifas cu Ion Cristoiu". Nu intentionez sa fac niciun fel de reclama niciunei emisiuni, insa acestea doua din urma, pot spune ca sunt cu adevarat valoaroase. Sunt tratate evenimentele intr-un mod cat mai obiectiv posibil, desi evident exista pareri impartite. De asemenea, invitatii acestor emisiuni sunt figuri reprezentative ce apartin nu doar sferei politice, ei fiind reprezentanti in domenii variate care vizeaza interesul national. Sunt emisiuni care chiar urmaresc sa puna la dispozitia telespectatorilor fapte concrete, reale, care mai apoi sunt analizate de persoane AVIZATE, nu de mascarici precum MB. Sunt emisiuni in care au fost invitati deopotriva Basescu cat si Ponta, prin urmare nu se poate discuta despre o anumita preferinta politica, avand in vedere faptul ca s-au ascultat versiunile ambelor tabere rivale.

Insa sa revenim la acest mascarici periculos pe nume Mircea Badea. Dupa cum am mai spus, el are o serie de probleme foarte grave, peste care eu una nu am putut trece cu vederea, mai ales cand am vazut ca tot mai multe persoane, inclusiv cele apropiate mie, cad victima balariilor spuse de el. Ca sa va fie mai usoara lectura, am enumerat mai jos cateva probleme majore ale acestui individ pe care multi il vad ca pe un EXEMPLU:

1. AROGANTA. Nu cred ca aceasta trasatura mai trebuie dovedita in vreun fel. MB este arogant prin fiecare cuvant pe care il rosteste.

2. Daca domnul MRU (Mihai Razvan Ungureanu), -o figura extrem de simpatica, recent aparuta pe scena politica, insa foarte bine pregatit, cu un CV impresionant, care pana acum nu s-a dovedit a fi nici INFLORIT nici PLAGIAT- este un "analfabet", atunci MB este cel putin la fel de ANALFABET si AGRAMAT. Dovada o aveti mai jos:



"Deci daca se va anunta plata TVA numai la inregistrarea facturii...treaba asta e unul dintre cele mai importante lucruri care S-AU INTAMPLAT in ultimii 20 de ani"....Draga MB, cand ne referim la probabilitatea intamplarii unei ACTIUNI VIITOARE, nu folosim nici pe departe PERFECTUL COMPUS, asa cum ai facut tu, ci un sonor VIITOR ANTERIOR, care ar fi facut fraza sa sune (corect) cam asa: "Deci daca se va anunta plata TVA numai la inregistrarea facturii...treaba asta e unul dintre cele mai importante lucruri care SE VA FI INTAMPLAT in ultimii 20 de ani". Nu imi ramane decat sa il citez pe Virgil Iantu "pune mana pe carte ca nu urzica" ;)

3. MB este un fel de metrosexual, obsedat de felul in care arata. Lucrul acesta nu este unul rau in ansamblul lui, insa ceea ce mi s-a parut de-a dreptul deplasat a fost faptul ca nu a ratat nicio ocazie sa isi arate pe sticla patratelele de pe abdomen, ca sa vada toti telespectatorii cum trebuie sa arate un "barbat bine" :))))) penibil, de-a dreptul penibil!!


4. In cele din urma, problema cea mai serioasa pe care cred ca o are MB este cea de la cap. MB este tipul omului care risca sa dezvolte un real caz clinic de probleme cu nervii. Sa speram ca nu se va intampla acest lucru, desi starea lui pare destul de instabila oricum.


Acesta este un exemplu de "Asa NU!" Papusel, Mirciulica, eu am avut in anul I la facultate o colega de camin care si-a luat laptopul in rate, si lucra pentru a le putea plati. Asa ca data viitoare cand ai de cand sa mai distrugi laptopuri doar pentru ca nu merge netul si pentru ca ai tu probleme grave la mansarda, fa un anunt: "Imi ofer laptopul!"...sau ceva de acest gen...crede-ma, vei avea clienti.

Ca sa nu il discreditez de tot pe acest individ, am sa spun ca am apreciat foarte mult faptul ca a donat o suma considerabila de bani unui copil bolnav. Ma refer acum la acea donatie pe care a facut-o dupa meciul cu Bute...probabil o mai fi facut si altele, dar eu doar de asta stiu. Iar acela a fost un exemplu de "Asa DA!".

In final, vreau sa ma adresez inca o data fanaticilor lui Badea si sa ii rog, sa ii implor, doar atat: Cand vine vorba despre conturarea unei pareri care ar putea afecta in dinamica chiar interesul national, documentati-va din mai multe surse. Atat! Si da, sunteti fanatici multi dintre voi. Nu este normal ca in toate discutiile cand nu vi se pare ceva in regula sa spuneti ca asta e "noaptea mintii". Fiti mai originali! In rest...vizionare placuta in continuare! :*

miercuri, 11 iulie 2012

Pentru cei care s-au gandit/nu s-au gandit niciodata sa dea la A.S.E (partea a II-a)

Am promis că voi continua acest subiect cu lucruri concrete, avantaje si dezavantaje ale A.S.E.-ului şi, în general, ale vieţii de student la această academie. Cred ca cel mai potrivit ar fi sa incep cu avantajele:
  1. Din punct de vedere al beneficiilor profesionale, am discutat în ultima parte a primului post referitor la acest subiect: (http://andreeaoprea.blogspot.ro/2012/06/pentru-cei-care-s-au-ganditnu-s-au.html) şi am spus ca, cel puţin din acest punct de vedere, A.S.E.-ul rămâne încă o alegere potrivită pentru cei care mizează pe o siguranţă a unui viitor loc de muncă, şi unul chiar bine plătit. Asta desigur, dacă vom rămâne cu ceva cunoştinţe, pe lângă diploma obţinută la final.
  2. Din punct de vedere organizatoric, academia lasă de dorit din multe puncte de vedere, asta ca să nu zic din toate punctele de vedere. De acest lucru mi-am dat seama chiar din prima zi in care am calcat in A.S.E, mai exact la inscrieri. Am stat de la 8 dim pana la 3 dupa-amiaza sa ma inscriu :D (iar eu am avut noroc ca m-am dus in prima zi de inscrieri, cand se pare ca mergea treaba mai bine, pentru ca altii care s-au dus din prima zi au stat si 12 ore sa astepte).
          Tot din punct de vedere organizatoric, nu am inteles de ce se fac zeci de mii de redistribuiri in camine (mai exact vreo 3). Este adevarat şi faptul că, de pe urma acestor redistribuiri am avut si eu de câştigat, intrand din Belvedere Vechi in Moxa D. Iar asta a însemnat o serie de beneficii la care mulţi studenţi din provincie visează (facultatea la 2 minute de cămin, cantina la 1 minut de cămin). Desigur, la mine s-a nimerit să am şi facultatea tot pe strada Moxa.
           Totuşi, revin la întrebarea: De ce atât de multe redistribuiri? Luna în care am stat în Belvedere Vechi, din 4 paturi, doar 3 au fost ocupate, iar cand am venit în Moxa D am aflat că de fapt în prima lună tot numai 3 fete stătuseră în cameră în loc de 4. Ceea ce vreau să spun, este că locurile nu au fost DIN PRIMA ocupate complet...Spun asta pentru ca mulţi mi-au zis că redistribuirile se fac pentru că unii care prind camin se mai răzgândesc pe parcurs şi pleacă. Dar asta ar fi însemnat ca redistribuirile să se bazeze pe ÎNLOCUIRI...ori aici nici măcar nu se ocupă toate locurile după a 2-a redistribuire. În fine..o fi bine, o fi rău, pentru mine a fost bine. Iar anul acesta, după media din primul sem, tot în Belvedere Vechi am prins loc...sper ca după următoarea redistribuire, care se va face pe baza mediei anuale, sa ajung tot în Moxa D. :D.
      Pentru cei care au de gând să se înscrie la facultate în această vară, şi care sunt curioşi să vadă cam cum arată o cameră de cămin a A.S.E-ului, am în continuare şi câteva poze. Probabil veţi fi destul de plăcut surprinşi de cum arată camera, însă trebuie să aveţi în vedere faptul că aceste poze sunt făcute totuşi, în unul dintre cele mai bune cămine ale academiei. Pentru că, dacă în Moxa D, Belvedere Nou şi Tei veţi vedea hol şi baie în cameră, în restul căminelor (Belvedere Vechi, Agronomie, Vitan, Mecanica Fina), aceste beneficii sunt inexistente. :D 









     Nu am nimic de reproşat nici în privinţa cantinei Moxa, care de altfel este cea mai ieftină dintre cantinele studenţeşti. Mâncarea e bună, iar preţurile foarte bune chiar. (supe şi ciorbe între 80 de bani şi 2 lei, friptura aproximativ 2 lei, o portie de cartofi prajiti sau pilaf 50 de bani :))))..adica de 2 ori mai putin decat un covrig, si alte feluri de mancare: mazare, ghiveci, varza, lasagna Moxa, mamaliga cu branza, fasole, macaroane si paste..toate astea undeva la 2 lei, şi, desigur, prăjituri atunci când se apucă..la vreo 80 de bani şi acestea).
     
    O bilă neagră o dau pentru felul în care se acordă bursele de merit şi de studiu. Nu spun că pentru unii nu ar fi bine, însă modalitatea folosită e ilogică, e un fel de "noaptea minţii". Astfel, primele burse de acordă în funcţie de media de la admitere..toate bune până aici. Următoarea distribuire de burse de merit şi de studiu se face după primul semestru, în funcţie de media obţinută pe primul semestru. Toate bune şi până aici, având în vedere că la A.S.E şi repartizarea buget/taxă se face tot după fiecare semestru. ÎNSĂ, problema apare la cea de-a 3-a sesiune de acordare a burselor, deoarece, pentru aceasta, se va lua în calcul nu media de pe semestrul 2, ci media anuală. Poate că nu înţelegeţi deocamdată foarte bine care este problema, şi cel mai sigur este că acum vă întrebaţi: "Aşa şi?".
      Ei bine, o să vă dau un exemplu ca să înţelegeţi exact de câtă prostie dau dovadă cei care organizează această facultate...un exemplu EXTREM, ca să înţelegeţi foarte bine. Deci dacă eu am în primul semestru media 10, clar iau bursa de merit pentru primul semestru. Dacă în al doilea semestru am media 5, nu voi mai primi bursă pentru că media anuală va fi prea mică (undeva la 7.50). Însă, ideea e că pentru jumătate de an eu primesc bursa (adică pentru jumătatea aceea de an în care am avut media 10). Însă, dacă lucrurile vor fi invers (adică o medie de 5 pe primul semestru şi o medie de 10 pe al doilea semestru), nu mai primesc NIMIC, deşi media finală este tot aia. (7.50). Deci care ar fi concluzia? Dacă vrei să scoţi un ban de la A.S.E, învaţă bine pe primul semestru, iar pe al doilea numai dacă crezi că ţi-ar mai ieşi o medie anuală bună.
     Deci dragi organizatori ai acestei prestigioase instituţii, nu mai amestecaţi lucrurile! Dacă aţi decis ca repartizările să se facă după fiecare semestru, atunci ar trebui să trataţi rezultatele de pe fiecare semestru independent, şi nu independent doar pe primul şi cumulat la sfârşit. Sau dacă nu, atunci procedaţi ca tot restul facultăţilor şi faceti trierea la fiecare sfârşit de an!!
     O altă bilă neagră o dau pentru modalitatea de afişare a notelor. Pentru cei care sunt dinafară şi nu ştiu, la A.S.E se afişează pe pagina personală a studentului doar NOTA FINALĂ APROXIMATĂ(adică media dintre nota de la examen şi cea de la seminar). Media de la seminar o putem afla de la profesorul de seminar la sfârşit de semestru, însă NOTA DE LA EXAMEN nu o putem decât intui aproximativ, ceea ce iar mi se pare o prostie. De fapt, cred că A.S.E-ul este singura instituţie superioară de învăţământ, din cadrul acelora care se consideră "de elită" , în care studenţii nu pot afla cu exactitate nota din examen.
     Un alt gust amar, dacă pot să îi spun aşa, mi-a lăsat sesiunea de comunicări la care am participat alături de alţi doi colegi de grupă, la Macroeconomie. De fapt, nu sesiunea în sine m-a dezamăgit, ci juriul. Am constatat cu părere de rău cât de plictisiţi erau profesorii ce făceau parte din juriu. Erau dăţi în care nici măcar nu se străduiau să disimuleze un interes minim, preferând să vorbească între ei în timp ce se prezentau proiectele. Pe parcurs îşi dădeau seama că trebuie să mai traga cu urechea şi la ce prezintă studenţii, deoarece trebuiau ca la sfârşit să pună întrebări. :))) Iar pe aceia care spun că o diplomă care atestă participarea la o sesiune de comunicări are vreo greutate la CV, eu aş vrea să îi contrazic. Nu ştiu cât de valoroasă este o diplomă pe care nici măcar nu e trecută vreo ştampilă sau semnătură. Pentru că da, aşa arătau diplomele noastre de participare...nicio ştampilă, nicio semnătură. Mulţumesc A.S.E., dar astfel de diplome pot să îmi fac şi singură.
    
      Una peste alta, mi-a plăcut primul an de facultate, şi sper ca în timp să se remedieze şi asemenea "mici" imperfecţiuni :P. Aştept păreri din primul an de facultate! Sau întrebări...sau contraziceri..sau ce vreţi voi (ee, nici chiar ce vreţi voi)!
 

luni, 2 iulie 2012

Aici am gasit linkul cu emisiunea lui Robert Turcescu de duminică, 1 iulie. Emisiunea durează 3 ore, vedeti daca puteti sa ascultati ceva.

http://inregistrari.b1.ro/view-sub_semnul_intrebarii-88.html

-AO

duminică, 1 iulie 2012

"Ce ne intereseaza?"-Ep. 1

    M-am gandit sa imi fac si emisiune :P...si sa o intitulez "Ce ne intereseaza?". Primul episod va fi despre politica, despre o noua perceptie asupra politicii. V-as ruga, oricat de greu vi se pare de "digerat" acest subiect, sa urmariti emisiunea si sa va dati cu pararea.
    De asemenea, astept pareri cu privire la viitoare posibile teme de discutie. Enjoy! :D


                                                                           Part 1
                                                                      Part 2
                                                                         Part 3
                                                                             Part 4

                                                                      Part 5

luni, 25 iunie 2012

Pentru cei care s-au gândit/nu s-au gândit niciodată să dea la A.S.E

     Aşa cum am menţionat într-o postare precedentă, am revenit cu o serie de informaţii, mai degrabă impresii despre ce cred eu că înseamnă A.S.E după primul an de facultate.

     În primul rând, Academia de Studii Economice rămâne, din punctul meu de vedere cea mai potrivită alegere pentru cei care doresc să urmeze o activitate în domeniul economic. Iar pentru tinerii absolvenţi de liceu, care poate încă nu au foarte clar acest lucru, când ne referim la sectorul economic, în mod clar nu ne referim doar la contabili, aşa cum mulţi neavizaţi se grăbesc să afirme: "Pentru ce fac A.S.E-ul, să mă fac contabil?". De fapt, de la A.S.E poţi ajunge să lucrezi în domenii destul de variate, ca de exemplu în domeniul Finanţelor Publice, Băncilor, Asigurărilor, Statisticii, Informaticii Economice, Burselor de Valori etc., în funcţie de specializarea pe care o alegeţi.

     De asemenea, mai pot afirma faptul că, cel puţin cu facultăţile de "Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică" şi "Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori", considerate de altfel, drept "cele mai bune facultăţi ale A.S.E-ului" e greu de crezut că, după terminarea lor, absolvenţii nu îşi vor găsi un loc de muncă bine plătit. Despre celelalte facultăţi nu mă pronunţ pentru că nu sunt sigură de ele. Însă cu siguranţă cei mai buni vor face performanţă şi de acolo. De asemenea, nu înseamnă că dacă termini Cibernetica sau Finanţe Bănci eşti neapărat asigurat, mai ales dacă treci prin facultate "ca gâsca prin apă", rezumându-te la a nu avea restanţe.

     În concluzie, este important ca pe durata facultăţii să fim constanţi, să încercăm să acumulăm cât mai multe cunoştinţe, în speranţa că după absolvire nu vom mai avea timp să revenim asupra lor, să încercăm să fim cât mai prezenţi la cursuri şi seminarii, pentru că este mult mai eficient să înţelegem pe cont propriu decât din xeroxuri sau alte documente scanate, şi să ne implicăm în cât mai multe proiecte, internship-uri, conferinţe, iar A.S.E-ul oferă pe bandă rulantă asemenea oportunităţi, să participăm la sesiunile de comunicări...în concluzie să fim cât mai activi posibil.

     În continuare, voi face referire exclusiv asupra facultăţii de "Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori", deoarece acolo sunt studentă. Nu pot să spun că este o facultate grea. Ba, din contră, pentru cineva care a absolvit la liceu un profil de mate-info este chiar foarte accesibilă. Iar când spun mate-info mă refer la cineva care vine din liceu cu solide cunoştinţe de matematică, nivel M1. În general aceia nu vor întâmpina mari probleme la facultate, doar dacă se străduiesc să şi le facă.

De ce am ales eu această facultate?

      Nu am să spun neapărat că din plăcere. Din plăcere aş fi ales Medicina Veterinară, sau Medicina Generală (Umană), sau Facultatea de Cinematografie, sau Facultatea de Filozofie sau eu ştiu....dar din diverse motive nu am ales niciuna enumerată mai sus.
      În primul rând, am vrut să aleg o facultate cu care să pot câştiga bine şi cu ajutorul căreia să îmi pot face un viitor în ţară, fără să fiu nevoită să plec înafară. Nu ştiu de ce, dar am ţinut foarte mult la acest lucru. Probabil pentru că sunt mai ataşată de familie, de ceea ce numesc "acasă", dar poate şi dintr-un simţ patriotic care mai licăreşte din când în când în mine şi care mă îndeamnă să nu părăsesc şi eu, aşa cum o fac mulţi, această corabie în derivă pe care o numim "România".
     Cu Medicina e destul de greu de crezut că aş fi reuşit să fac acest lucru. 6 ani de studiu intens, apoi înca 6-7 ani de Rezidenţiat plătit cu 700-800 ron pe lună, pentru ca mai apoi, dupa aproximativ 13 ani de învăţare continuă să mă văd nevoită să iau "şpagă" de la bieţii pacienţi ca să nu ajung să-mi blestem zilele şi, desigur, meseria. Acesta a fost scenariul pe care mi l-am imaginat atunci şi care m-a determinat să renunţ totuşi, la această profesie nobilă.
     A NU SE ÎNŢELEGE CĂ SFĂTUIESC COPIII SĂ NU URMEZE CURSURILE ACESTEI FACULTĂŢI!!! Ba din contră, aceia care au ales şi aleg această facultate au tot respectul meu, în special aceia care au de gând să rămână în ţară după terminarea facultăţii. Iar dacă voi ajunge eu "mare şi tare" în această ţară, cu siguranţă cheltuielile publice pentru sectorul medical vor avea o pondere mult mai mare în PIB decât o au acum (asta ca să se vadă că am terminat un an de A.S.E :P), acest lucru incluzând şi salariile medicilor din instituţiile de stat.
    Se poate spune aşadar, că nu am avut prea mult CURAJ. Nu am avut curaj să risc, am preferat ceva confortabil cu care să pot realiza ceva în această ţară dulce-amară :))).

    Şi totuşi, nu am răspuns încă la întrebarea "De ce A.S.E?" şi mai exact "De ce F.A.B.B.V (Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori)". Simplu: Pentru că, cel puţin la momentul actual, cele mai mari salarii din România sunt în bănci. Şi nu mă refer, desigur, la orice post din bancă ci la cele mai importante. Şi cine ar putea ocupa aceste funcţii dacă nu un absolvent de Finanţe Bănci? De asemenea, unde caută băncile prima dată angajaţi? La A.S.E-F.A.B.B.V, desigur.
   În plus, există posibilitatea angajării pe bază de concurs la B.N.R (Banca Naţională Română), care este, după mine, încă un sistem transparent. Odată ajunşi aici, salariile nu cred să fie sub 2000 E (despre asta am auzit de la un asistent universitar). Bineînţeles, că pentru a ajunge aici e nevoie să învăţăm mult în timpul facultăţii (examenele la B.N.R se dau din materiile predate în facultate, îndeosebi Micro şi Macroeconomie, Monedă, Econometrie, Inginerie Financiară şi Modelare Financiară).
   Desigur, nu trebuie să ajungem neapărat să lucrăm în bănci. Mai putem lucra în la Ministerul de Finanţe, în Asigurări, Burse de Valori şi orice alte domenii înrudite.
   Mai putem, de asemenea, urma un Master Psihopedagogic pentru a putea ajunge să predăm. Eu una mi-am descoperit unele veleităţi în această privinţă. Îmi place să explic, să fac scheme pe tablă, să predau ce nu s-a înţeles şi tot aşa...Mai ales că am observat faptul că majoritatea profesorilor care predau la facultate, pe lângă cursurile sau seminariile pe care le susţin, mai au şi un alt job sau o altă afacere de care se ocupă, ceea ce îmi permite să mă gândesc că, în cazul în care aş fi profesoară universitară, aş putea să îmi fac loc şi pentru alte activităţi mai "spirituale" dacă le-aş putea numi aşa.
    Cam atât deocamdată în privinţa "consilierii profesionale" privitoare la A.S.E. Sper că v-am fost de ajutor celor încă indecişi ce facultate să urmeze. În rest, orice altă întrebare mi-o puteţi adresa, iar eu cu drag vă voi răspunde dacă îi voi cunoaşte răspunsul.
    În partea a II-a a articolului voi reveni cu alte detalii de ordin organizatoric (cum sunt stabilite locurile buget/taxă, admiterea, cantina, cazarea la cămin, sesiunile de comunicări, modalitatea de afişare a notelor din sesiuni etc.) şi le vom trata din punct de vedere al avantajelor şi al dezavantajelor. Cu părere de rău ţin să vă anunţ că până şi A.S.E-ul are latura sa obscură, adica mai puţin roz. :D
   În final, deviza acestui articol: Suntem studenţi la A.S.E, iar asta ne ocupă tot timpul! :))))

duminică, 24 iunie 2012

Gata cu primul an de facultate!!!

   Şi uite aşa s-a terminat şi primul an de facultate! Parca ieri eram speriaţi ca de bombe cu Bacul...însă acum îmi amintesc de perioada aceea ca una dintrele cele mai frumoase din viaţa mea, de până acum.
    A fost un an bun şi acesta, frumos în sensul lui, dar total diferit de tot ce am trăit până acum. A fost şi un an greu, cel puţin din punctul meu de vedere. Un an cu multe schimbari, multe şi radicale.
    În această vacanţă am de gând să reiau un "proiect" pe care mi-am tot propus să îl demarez de ceva ani buni şi l-am tot amânat, şi anume scrierea unui roman. De fapt, poate abia acum sunt pregătită să îl scriu, poate până acum nu aveam destulă experienţă, şi poate daca mai aştept câţiva ani o sa acumulez şi mai multă experienţă necesară scrierii unui roman. Cert este însă că vreau să îl scriu acum, să îl termin până la sfârşitul acestei veri, chit că stau nopţi întregi să lucrez la el. Am scris deja vreo 40 de pagini, adică mai mult câteva idei chinuite în pauzele dintre sesiuni.
    Cam atât despre asta, nu vreau să mai vorbesc prea mult despre acest roman, de frică să nu vorbesc aiurea. Următoarea dată când voi mai menţiona ceva despre acest subiect va fi atunci când va fi gata de lansare.
    Dar voi? Cum a fost anul acesta pentru voi?

P.S: Voi reveni mai târziu cu o postare despre impresiile primului an de facultate, referindu-mă strict la A.S.E şi ce cred eu până acum că înseamnă A.S.E. Iar acest post va fi atât pentru cei care sunt deja studenţi ai acestei facultăţi, cât şi pentru cei care au de gând să devină.