Aparate foto

luni, 25 iunie 2012

Pentru cei care s-au gândit/nu s-au gândit niciodată să dea la A.S.E

     Aşa cum am menţionat într-o postare precedentă, am revenit cu o serie de informaţii, mai degrabă impresii despre ce cred eu că înseamnă A.S.E după primul an de facultate.

     În primul rând, Academia de Studii Economice rămâne, din punctul meu de vedere cea mai potrivită alegere pentru cei care doresc să urmeze o activitate în domeniul economic. Iar pentru tinerii absolvenţi de liceu, care poate încă nu au foarte clar acest lucru, când ne referim la sectorul economic, în mod clar nu ne referim doar la contabili, aşa cum mulţi neavizaţi se grăbesc să afirme: "Pentru ce fac A.S.E-ul, să mă fac contabil?". De fapt, de la A.S.E poţi ajunge să lucrezi în domenii destul de variate, ca de exemplu în domeniul Finanţelor Publice, Băncilor, Asigurărilor, Statisticii, Informaticii Economice, Burselor de Valori etc., în funcţie de specializarea pe care o alegeţi.

     De asemenea, mai pot afirma faptul că, cel puţin cu facultăţile de "Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică" şi "Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori", considerate de altfel, drept "cele mai bune facultăţi ale A.S.E-ului" e greu de crezut că, după terminarea lor, absolvenţii nu îşi vor găsi un loc de muncă bine plătit. Despre celelalte facultăţi nu mă pronunţ pentru că nu sunt sigură de ele. Însă cu siguranţă cei mai buni vor face performanţă şi de acolo. De asemenea, nu înseamnă că dacă termini Cibernetica sau Finanţe Bănci eşti neapărat asigurat, mai ales dacă treci prin facultate "ca gâsca prin apă", rezumându-te la a nu avea restanţe.

     În concluzie, este important ca pe durata facultăţii să fim constanţi, să încercăm să acumulăm cât mai multe cunoştinţe, în speranţa că după absolvire nu vom mai avea timp să revenim asupra lor, să încercăm să fim cât mai prezenţi la cursuri şi seminarii, pentru că este mult mai eficient să înţelegem pe cont propriu decât din xeroxuri sau alte documente scanate, şi să ne implicăm în cât mai multe proiecte, internship-uri, conferinţe, iar A.S.E-ul oferă pe bandă rulantă asemenea oportunităţi, să participăm la sesiunile de comunicări...în concluzie să fim cât mai activi posibil.

     În continuare, voi face referire exclusiv asupra facultăţii de "Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori", deoarece acolo sunt studentă. Nu pot să spun că este o facultate grea. Ba, din contră, pentru cineva care a absolvit la liceu un profil de mate-info este chiar foarte accesibilă. Iar când spun mate-info mă refer la cineva care vine din liceu cu solide cunoştinţe de matematică, nivel M1. În general aceia nu vor întâmpina mari probleme la facultate, doar dacă se străduiesc să şi le facă.

De ce am ales eu această facultate?

      Nu am să spun neapărat că din plăcere. Din plăcere aş fi ales Medicina Veterinară, sau Medicina Generală (Umană), sau Facultatea de Cinematografie, sau Facultatea de Filozofie sau eu ştiu....dar din diverse motive nu am ales niciuna enumerată mai sus.
      În primul rând, am vrut să aleg o facultate cu care să pot câştiga bine şi cu ajutorul căreia să îmi pot face un viitor în ţară, fără să fiu nevoită să plec înafară. Nu ştiu de ce, dar am ţinut foarte mult la acest lucru. Probabil pentru că sunt mai ataşată de familie, de ceea ce numesc "acasă", dar poate şi dintr-un simţ patriotic care mai licăreşte din când în când în mine şi care mă îndeamnă să nu părăsesc şi eu, aşa cum o fac mulţi, această corabie în derivă pe care o numim "România".
     Cu Medicina e destul de greu de crezut că aş fi reuşit să fac acest lucru. 6 ani de studiu intens, apoi înca 6-7 ani de Rezidenţiat plătit cu 700-800 ron pe lună, pentru ca mai apoi, dupa aproximativ 13 ani de învăţare continuă să mă văd nevoită să iau "şpagă" de la bieţii pacienţi ca să nu ajung să-mi blestem zilele şi, desigur, meseria. Acesta a fost scenariul pe care mi l-am imaginat atunci şi care m-a determinat să renunţ totuşi, la această profesie nobilă.
     A NU SE ÎNŢELEGE CĂ SFĂTUIESC COPIII SĂ NU URMEZE CURSURILE ACESTEI FACULTĂŢI!!! Ba din contră, aceia care au ales şi aleg această facultate au tot respectul meu, în special aceia care au de gând să rămână în ţară după terminarea facultăţii. Iar dacă voi ajunge eu "mare şi tare" în această ţară, cu siguranţă cheltuielile publice pentru sectorul medical vor avea o pondere mult mai mare în PIB decât o au acum (asta ca să se vadă că am terminat un an de A.S.E :P), acest lucru incluzând şi salariile medicilor din instituţiile de stat.
    Se poate spune aşadar, că nu am avut prea mult CURAJ. Nu am avut curaj să risc, am preferat ceva confortabil cu care să pot realiza ceva în această ţară dulce-amară :))).

    Şi totuşi, nu am răspuns încă la întrebarea "De ce A.S.E?" şi mai exact "De ce F.A.B.B.V (Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori)". Simplu: Pentru că, cel puţin la momentul actual, cele mai mari salarii din România sunt în bănci. Şi nu mă refer, desigur, la orice post din bancă ci la cele mai importante. Şi cine ar putea ocupa aceste funcţii dacă nu un absolvent de Finanţe Bănci? De asemenea, unde caută băncile prima dată angajaţi? La A.S.E-F.A.B.B.V, desigur.
   În plus, există posibilitatea angajării pe bază de concurs la B.N.R (Banca Naţională Română), care este, după mine, încă un sistem transparent. Odată ajunşi aici, salariile nu cred să fie sub 2000 E (despre asta am auzit de la un asistent universitar). Bineînţeles, că pentru a ajunge aici e nevoie să învăţăm mult în timpul facultăţii (examenele la B.N.R se dau din materiile predate în facultate, îndeosebi Micro şi Macroeconomie, Monedă, Econometrie, Inginerie Financiară şi Modelare Financiară).
   Desigur, nu trebuie să ajungem neapărat să lucrăm în bănci. Mai putem lucra în la Ministerul de Finanţe, în Asigurări, Burse de Valori şi orice alte domenii înrudite.
   Mai putem, de asemenea, urma un Master Psihopedagogic pentru a putea ajunge să predăm. Eu una mi-am descoperit unele veleităţi în această privinţă. Îmi place să explic, să fac scheme pe tablă, să predau ce nu s-a înţeles şi tot aşa...Mai ales că am observat faptul că majoritatea profesorilor care predau la facultate, pe lângă cursurile sau seminariile pe care le susţin, mai au şi un alt job sau o altă afacere de care se ocupă, ceea ce îmi permite să mă gândesc că, în cazul în care aş fi profesoară universitară, aş putea să îmi fac loc şi pentru alte activităţi mai "spirituale" dacă le-aş putea numi aşa.
    Cam atât deocamdată în privinţa "consilierii profesionale" privitoare la A.S.E. Sper că v-am fost de ajutor celor încă indecişi ce facultate să urmeze. În rest, orice altă întrebare mi-o puteţi adresa, iar eu cu drag vă voi răspunde dacă îi voi cunoaşte răspunsul.
    În partea a II-a a articolului voi reveni cu alte detalii de ordin organizatoric (cum sunt stabilite locurile buget/taxă, admiterea, cantina, cazarea la cămin, sesiunile de comunicări, modalitatea de afişare a notelor din sesiuni etc.) şi le vom trata din punct de vedere al avantajelor şi al dezavantajelor. Cu părere de rău ţin să vă anunţ că până şi A.S.E-ul are latura sa obscură, adica mai puţin roz. :D
   În final, deviza acestui articol: Suntem studenţi la A.S.E, iar asta ne ocupă tot timpul! :))))

36 de comentarii:

  1. Interesant articol, si eu am intrat la FABBV. Din cate am inteles, aceasta specializare se numara printre cele mai dificile. Nu stiu ce sanse ai dupa sa te angajezi dupa finalizarea studiilor avand in vedere ca sunt multi pilosi, dar intr-adevar ai cele mai multe optiuni de aici. Cum e cu materia, imi poti da niste detalii? Eu vin de la filologie, economia fiind studiata in clasa 11 o ora pe sapt. Profesorii de la ce nivel te iau? Si cata materie din clasa a xi-a este relevanta ? In rest la matematica aplicata in economie exista multi restantieri? Mersi anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand, imi cer scuze pentru raspunsul intarziat. Cu matematica vei intampina intr-adevar ceva dificultati, avand in vedere faptul ca nu ati lucrat indeajuns la profilul vostru. (Materia se leaga la un moment dat de analiza matematica, mai exact de partea de limite si integrale). Nu vreau sa te descurajez, pentru ca nici nu trebuie sa te lasi descurajat. Va trebui doar sa muncesti un pic mai mult fata de restul care vin, spre exemplu, de la mate-info. Cu economie e ok, nu trebuie sa vii cu prea multe cunostinte..oricum de ia de la 0. Cu restul materiilor la fel, e ok. Sfatul meu este sa incerci sa iti procuri manualele de mate de a 11-a si a 12-a si sa iti faci cateva conspecte despre limite, integrale, derivate, apoi sa lucrezi un pic. Un alt sfat: macar la matematica incearac sa fii constant, si cauta sa INTELEGI LOGIC tot ce se preda si se face la seminar. Iar unde nu intelegi, intreaba. Am avut un coleg in grupa care a venit de la filo si de multe ori incerca sa memoreze mecanic un anumit tip de exercitii. Nu este bine asa, pt ca la o lucrare/ examen o sa te blochezi daca ai sa faci asa.

      In fiecare semestru exista cateva materii cu probleme, vreo 2-3 pe semestru. In primul semestru acele materii cu probleme (adica unde sunt note mai mici si restante) sunt Matematica si Microeconomia. Asa ca, asa cum ti-am spus mai sus, cauta sa fii constant la acestea 2 mai ales. In rest, pot sa spun ca ai facut o alegere foarte buna! Iar daca te straduiesti si muncesti cat de cat, nu va fi nevoie sa ai "pile" ca sa reusesti. Daca mai ai orice alta nedumerire, posteaza aici si o sa iti raspund imediat ce voi vedea. Multa bafta!

      Ștergere
  2. Buna..as avea si eu o intrebare..m-ar interesa in ce ordine ai pus tu optiunile pentru camine?..eu am intrat la CSIE si as vrea un loc bun in camin, cum de altfel isi doreste toata lumea..astept raspuns..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Angel. Eu am pus optiunile asa:
      1. Moxa D
      2. Belvedere Nou
      3.Agronomie

      Tin sa mentionez faptul ca aveam 9.23 media..sau 9.26, ceva de genul asta. Si am intrat in Belvedere Vechi! Adica niciuna din optiunile pe care le pusesem. Asa ca nu iti pune optiuni prea slabe, pentru ca oricum, daca nu vor fi locuri in caminele bune pentru care optezi tu, vei fi repartizat in camine mai putin bune. In schimb reciproca, nu stiu cat de adearata mai e :)))...adica daca tu ai media 10 si iti pui la optiuni doar Vitan si Mecanica Fina, nu cred ca te vor mai repartiza in Moxa D...am exagerat, dar ca sa intelegi. Oricum, sfatul meu este sa pui optiuni variate. Adica prima optiune, un camin f bun (ex: Moxa D sau Belvedere Nou), a doua optiune un camin mediu (Belvedere Vechi, Tei, Agronomie) si optiunea 3 un camin mai slabut (gen Vitan sau Mecanica Fina). Succes!

      Ștergere
    2. Buna, din nou..:D..As vrea sa-ti cer opinia tot in legatura cu caminele..eu am media 8,90 si m-am gandit sa pun optiunile in felul urmator:
      1.Moxa D
      2.Belvedere Nou
      3.Belvedere Vechi,
      bineinteles dupa ce am citit mesajul tau..pentru ca inainte aveam o alta opinie.
      Voiam sa te mai intreb daca Belvedere vechi este mai bun decat Agronomie din punctul de vedere al conditiilor..??
      Inca o intrebare..Daca am cateva prietene si le trec pe fisa de inscriere pentru a sta impreuna in camera, crezi ca are vreo valoare sau nu?
      Eu totusi sper sa prind un loc bun, dar sincer nu stiu...
      Iti multumesc oricum.

      Ștergere
    3. Belvedere Vechi si Agronomie sunt cam acelasi lucru din punct de vedere al conditiilor. Cu 8.90 cred ca cel mai sigur vei prinde Belvedere Vechi in prima faza...apoi poti aplica la redistribuiri. Poti trece si numele colegelor. Daca aveti medie cat de cat apropiata si mai ales daca SUNTETI LA ACEEASI FACULTATE aveti mari sanse sa picati in aceeasi camera. Oricum, daca vrei, poti trece pe locul 3 Agronomia. Nu stiu de ce, dar unora le place mai mult acolo decat, spre exemplu, in Belv Vechi. Probabil pentru ca au Herastraul aproape :).

      Daca vrei neaparat baie in camera, sa stii ca poti pune pe locul 3 si Teiul. Desi din Tei stiu ca se ajunge destul de greu la fac, e departe! Iar singurele camine cu baie in camera sunt Moxa D, Belv Nou si Tei. Oricum, asa cum am mai zis...daca se intampla sa nu mai fie locuri in primele 3 optiuni ale tale..dar sunt locuri in alte camine, oricum vei intra. Nu ramai pe dinafara sigur! Dar si cum ai ales tu este f bine. Astept sa vii cu noutati.

      Ștergere
  3. Salut....Foarte interesant articolul tau...MI-A fost de mare folos....mai ales ca sunt boboaca ....am intrat la REI anul I.... si am sa zicem aceeasi problema ca si Angel...Nu stiu ce optiuni sa pun pt camin...care este cel mai aproape de REI si sa aiba si conditii sooper... Precizez ca am media in jur de 9,45...ce sanse as avea sa prind in Moxa D?....TEI-ul e departe de REI?.....MULTUMIM pentru sfaturile tale....ne sunt de mare folos:*:*:*

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu media ta cred ca ai avea sanse si la moxa d sau belv nou (cel putin la finante sigur ai avea, nu stiu acum cate locuri or fi la rei. Moxa d e cea mai apropiata de toate, restul caminelor sunt relativ departe, dar exista mijloace de transport :D...teiul e la fel, destul de departe. Am avut o colega care a stat in tei si stiu ca ajungea cu autobuzul...cam in 30-40 de minute cred. oricum, inafara de moxa d care e super aproape si intr-o zona super, restul caminelor sunt aproximativ la fel de departe de facultati (cam la 40 de minute, poate si mai mult in unele cazuri). Imi pare tare bine ca va sunt de folos articolele mele, pentru orice nedumerire aveti si, bineinteles daca stiu, o sa va raspund. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Andreea!..revin cu o problema enorm de mare..nu am prins loc la camin..crezi ca mai am vreo sansa in perioada de redistribuire?..dak ai putea sa-mi spui un procent, k sa stiu ce e de facut pentru ca nu am venituri prea mari si e destul de greu..chiar nu stiu ce sa fac..ma poti sfatui in vreun fel?..

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Angel,

    O sa scriu in curand un post pentru cei care nu au prins deloc loc si ce posibilitati exista pt ei...daca nu ai prins deloc, neaparat sa aplici la redistribuiri...cererile de redistribuire se fac de vreo 2 ori in octombrie. O sa ma interesez si o sa afisez eu pe blog cand se fac redistriburile, pentru ca in general cei de anul I sunt destul de "pe dinafara". Eu spre exemplu, anul trecut am aflat dintr-o intamplare de redistribuiri, pentru ca nimerisem in camera cu o fata din anul 3 care mai stia ce si cum. Procentaj nu pot sa iti dau, pot doar sa iti spun ca nu ai nimic de pierdut sa incerci la redistribuiri. Pana atunci, timp de 1 luna, poti sa incerci sa inchiriezi o garsoniera cu inca 2-3 colegi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Iti multumesc mult de tot..mi-ai fost de mare ajutor..daca mai am vreo nelamurire o sa t mai intreb..sper sa nu deranjez..astept postarea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna!Articolul tau m-a determinat sa aleg ase-ul in favoarea politehnicii.Tu ce parere ai despre politehnica? Din cate am citit la ase se intra mai greu,iar la politehnica se intra mai usor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre Politehnica am o parere foarte buna, la fel cum am despre medicina sau alte facultati grele. Pot sa spun ca este "alta mancare de peste". Poltitehnica este una din facultatile la care dupa mine este imposibil sa nu te realizezi (ma refer acum la fac de genul Automatica sau Telecomunicatii). Intr-adevar, e posibil sa nu fie foarte greu sa intri, insa odata ce ai intrat, este o facultate grea, deci trebuie sa muncesti. Spun ca este alta mancare de peste pentru ca se studiaza lucruri cu totul diferite, dar care se cauta foarte mult pt piata muncii.

      Oricum, daca ai ales ase-ul si te tii de treaba, este imposibil sa nu faci lucruri frumoase pe aici...mai ales ca in ultimul an facultatea a pus accent pe tot felul de internship-uri la care daca esti acceptat si faci treaba buna, ai sanse se angajare in domeniu chiar din anii facultatii.

      Ștergere
    2. Iti multumesc foarte mult pentru raspuns :*.Mai am 2 ani in care ma hotari ce domeniu mi se potriveste mai bine si in care pot sa realizez ceva.

      Ștergere
  9. Ai facut meditatii pt admitere la economie ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In anul in care am dat eu (2011) admiterea s-a facut doar pe baza de dosar

      Ștergere
  10. Buna.As vrea sa optez anul viitor pentru FABBV.Sunt la un liceu economic si as vrea sa te intreb in legatura cu matematica.Eu fac M2.La facultate se face M1?cat de greu este?

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna. Ce medie ar trebui sa am ca sa intru la fara taxa?

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna.pentru a te caza la un camin bun e neaparat importanta media?

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna.Anul acesta am auzit ca admiterea este tot pe baza de dosar..oare in 2015 se va introduce examenul de admitere?

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna! Sunt cam speriata,nu inteleg nimic la microeconomie,la management ne trimite doar suportul de curs,nu ne spune daca trebuie sa invatam dupa o carte,la engleza e dezastruos..cica la ea nu ia nimeni mai multd e 3..WHAT??
    Spune-mi si mie te rog,tu de pe ce ai invatat la microeconomie(chiar nu inteleg nimic,am luat carte aceea groasa si ma uit la ea:))...daca stii ce trebuie sa invat) si la management,cum sunt examenele..stil grila etc. Multumesc:*

    RăspundețiȘtergere
  15. Te rog sa imi spui cum ai reusit sa treci de materia ingnerie financiara. Eu sunt anul 3 si acum cateva zile am avut lucrare la aceasta materie. Pot sa spun ca m-am chinuit ceva sa invat si eram foarte optimist dar cand am vazut ce subiecte a dat profesorul de seminar faimos in facultate pentru lucare sa am zis ca nu o sa mai termin facultatea. Mentionez ca la curs fac cu domnul Negrea. Profesorii incearca sa faca aceasta materie (nu ca nu ar fi) una foarte grea prin faptul ca vin si predau cursul si exemple pauza. Asa se intampla si la seminar, profu mai face si el ce s-a predat la curs, vine cu un exemplu usor sau la care se incurca mai mult ca sigur si la lucrare si examen iti pica niste subiecte de te inchini. Zic sa lucrezi ex din suporturile de la catedra dar pauza ca nu o sa primesti asa ceva in vezi, nu mai zic ca acele suporturi sunt foarte prost facute si explicate. La modelare, o alta materie cu probleme pentru studenti am trecut fara probleme zic eu, chiar a ajuns sa imi placa aceasta materie.
    Te rog frumos sa imi dai un raspuns .
    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  16. Salut... Nu ştiu dacă mai răspunzi pe acest blog sau nu, dar aş dori să te întreb ceva. Cum e Facultatea de Marketing? Ce ştii despre ea? Sunt o elevă care a participat şi a fost premiată la numeroase olimpiade şi concursuri naţionale şi nu aş vrea să aleg greşit. M-ai putea ajuta? :) Ţi-aş fi recunoscătoare!

    RăspundețiȘtergere
  17. se face matematica grea la finante banci ?

    RăspundețiȘtergere
  18. se face matematica grea la finante banci ?

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna, intai de toate vreau sa mentionez faptul ca am intrat in clasa a XII-a (profil filologie) si ma gandesc deja la ce facultate sa dau ,astfel incat dupa ce o termin sa am un salariu bun/decent.. Si ma gandeam la Finante Banci ,pentru ca am descoperit de curand ca imi place :)) si la Farmacie. Imi poti spune te rog, chiar asa de grea este matematica la finante banci,avand in vedere ca eu n-am mai facut mate din a X-a? doar economie in a XI-a am facut. Si , ce parere ai despre facultatea de farmacie? adica am auzit numai pareri bune.. dar parca nu prea ma atrage asa mult..ma gandesc ca e plictiseala acolo :))) desi am inteles ca e un salariu buun..

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna! Articolul tau este intr.adevar unul foarte interesant! Sunt clasa a 12a(profil umaaan din pacate) si sunt cam tentata sa merg spre ase.Prima oara,mi.a recomandat o profesoara "administrarea afaerilor cu predare in limbi straine" (engleza as alege eu).ai idee cum e acolo?cat de buna este facultatea si ce sanse de angajare sunt dupa? De asemenea,ce facultate din cadrul ase mi.ai recomanda?in afara de cibernetica pentru ca,nu cred ca pot face fata avand in vedere ca nu prea am facut mate si materii de genul.dar sunt dispusa sa muncesc si sa invat
    Mersi anticipat

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna! Sunt la filologie si imi este "frica" atunci cand voi merge la facultate (VREAU ASE)... matemtica..m-am gandit sa fac in clasa a 12-a si a11-a(de ce nu) meditatii la matematica..crezi ca voi putea termina cu bine facultatea si ca nu voi avea restante? Mi-as dori sa lucrez intr-o banca

    RăspundețiȘtergere
  22. Cât costa cazarea la moxa d sau belvedere nou(pe luna).?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  23. Eu sunt la filo si vreau sa merg la Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori. Singura problema ar fi matematica pentru ca in ultimii 2 ani eu nu am mai facut dar nu am stat niciodata prost la capitolul matematica pana in clasa a 10.a iar la economie chiar m-am descurcat in clasa a XI-a cand am facut-o. Acum nu stiu cu ce se mananca exact aceasta facultate. Crezi ca pot face fata venind, totusi, de la filologie ?

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna! Ma gandesc sa dau la ASE. Ce e drept sunt abia a10a, dar nu strica sa stiu de pe acum ce ar fi mai bine pentru mine sa urmez. Pe cine am intrebat despre ASE mi-a raspuns ca e o facultate foarte grea, unde se mananca matematica pe paine si statisticile (care sunt foarte grele). Imi poti spune, te rog,daca este asa, daca chiar este atat de greu si daca ceea ce tine de statistici este asa de dificil?

    RăspundețiȘtergere
  25. Am nevoie de meditator la inginerie financiara ?

    RăspundețiȘtergere